Artificial Intelligence en de invloed op online marketing

“Artificial intelligence, of kunstmatige intelligentie, is de trend waar alle bedrijven in Sillicon Valley vol op inzetten. Waar voorheen de strategie werd omschreven als digital first, dit overging naar mobile first, is het nu AI first dat de toon slaat. Kunstmatige intelligentie is steeds beter in staat om menselijke vaardigheden over te nemen. Deze onwikkeling heeft een grote impact op de manier waarop organisaties met marketing bezig zijn en op de maatschappij als geheel.” Volgens de website van Frankwatching.com

Maar wat is AI eigenlijk en hoe kunnen deze nieuwe technieken van invloed zijn op het vakgebied online marketing? Wij leggen je dat graag uit in deze blog.

AI (Artificial Intelligence) is kortgezegd een verzameling van technieken en methodes die computerprogramma’s in staat stellen om menselijke intelligentie na te bootsen. Dit omvat taken zoals beeldherkenning, spraakherkenning, beslissingsnemingen en het leren van patronen en trends in gegevens. Het doel van AI is om machines in staat te stellen menselijke taken sneller, nauwkeuriger en efficiënter uit te voeren dan mensen.

In de online wereld zijn er op dit moment al verschillende inzetmogelijkheden zoals: chatbots, beeldherkenning en interpretatie, aanbevelingsengines en censuurbots op social media.

AI en de inzet daarvan in de online marketing

Buiten de tegenwoordig redelijk bekende AI ChatGPT zijn er al een hoop verschillende AI programmas die voor verschillende dingen ingezet kunnen worden zoals: Point E, Midjourney, ARTSIO, Discuro AI, Promptmaker en PromptShake.

– Zo kan AI ervoor zorgen dat door middel van data en algoritmes de customer journey verbeterd. 

– AI kan ook worden ingezet om zoekwoordonderzoeken uit te voeren, er zijn verschillende tools die dit kunnen doen. Een zoekwoordenonderzoek duurt ongeveer een werkdag, AI kan in de toekomst dit proces versnellen en secuurder uitvoeren.

– Een van de belangrijkste manieren waarop AI wordt gebruikt in de online marketing is door middel van personalisatie. Door gegevens over het gedrag en de voorkeuren van consumenten te analyseren, kunnen door AI aangedreven algoritmen zeer gerichte advertentiecampagnes opzetten die de juiste mensen op het juiste moment kunnen bereiken.

– Ook wordt AI gebruikt om routinetaken in de online marketing te automatiseren, zo kan AI bijvoorbeeld gebruikt worden om berichten in te plannen, betrokkenheid te analyseren en zelfs inhoud te genereren op basis van de doelgroep van een merk.

Als laatste wordt verwacht dat in de toekomst werkzaamheden die nu nog door mensen worden uitgevoerd geautomatiseerd worden. De verwachting is dat dit zal gebeuren op korte termijn. Raymond Kurzweil heeft hier in het verleden een boek over geschreven genaamd “Singulariteit is nabij.” Hierin is voorspelt dat in 2040 AI technologie de intelligentie van de mens zal overstijgen. Als je er zo over nadenkt, klinkt dit best eng. Wij hopen daarom ook dat AI in de toekomst gereguleerd gaat worden zoals dat met andere technieken ook wordt gedaan. Want hoe positief het ook klinkt, AI kan ook ingezet worden voor slechte doeleinden waar we liever niet op ingaan.

Wij zijn in ieder geval ontzettend benieuwd waar al deze ontwikkelingen heen leiden. Een ding is zeker, er staat een hoop te gebeuren in de wereld van online marketing en AI gaat daar een flinke bijdrage aan leveren.

Tags: No tags

Comments are closed.